Robotisering / AI gebruiken bij het werven van personeel een goed idee?

15-09-2020 13:20

Werving door robotisering / AI

Als freelancer word ik regelmatig benaderd via e-mail of telefoon met de vraag of ik geïnteresseerd ben in een bepaalde vacature. Voornamelijk bij de e-mail variant wordt er dan gesuggereerd dat mijn profiel overeenkomt met dat wat gevraagd wordt. Ik blijf mij verbazen over het feit dat wanneer ik dan de vacature doorneem, deze helemaal niet past bij mijn profiel of erger nog, dat ik 0,0 ervaring hiermee heb. Ik ben al meer dan 10 jaar IT Proces consultant maar word dus toch regelmatig gecontacteerd voor hele technische functies, van netwerkbeheerder tot applicatiebeheerder. En volgens mij komt dat doordat men tools gebruikt waarbij CV's gescand worden op trefwoorden. En ja, dan heb ik inderdaad ervaring met netwerken en applicaties maar dat is wel heel wat anders dan het zelf uitvoeren als beheerder!

Ik ben zeker een voorstander van het robotiseren van werk waar nodig maar blijkbaar is recruitment toch echt wel voornamelijk een ambacht en kun je op zijn hoogst AI gebruiken om te filteren op mogelijke kandidaten en ander ondersteunend werk. Mijn motto is dan ook altijd: Uitzenden blijft mensenwerk en werkt zo goed of slecht als de manier waarop het is ingericht. 

Gelukkig zijn er ook nog recruiters die dat begrijpen en die wel meteen een goede match kunnen herkennen en door gewoon hard en slim te werken de juiste kandidaten weten te vinden tot ieders tevredenheid.

In mijn optiek blijft het feit dat automatisering mensen hoort te ondersteunen en ons werk makkelijker te makent.En niet andersom.

Ambacht

Doordat veel kleine recruitment partijen opgeslokt worden door grote corporate bedrijven, verdwijnt vaak, helaas, ook het stukje ambacht wat, in mijn beleving, iets heel fijns is en wat niet mag verdwijnen uit onze maatschappij!

Conclusie

Robotisering / AI is een mooie beweging maar a.u.b.......gebruik het wijs!

Terug naar overzicht
Robotisering / AI gebruiken bij het werven van personeel een goed idee?