16-01-2022 22:07
Je zal het als freelancer vast wel een keer tegengekomen zijn: Iemand die belt met een opdracht maar het kan alleen op basis van payrolling. De meeste freelancers zijn logischerwijs wat terughoudend naar dit soort constructies. Want et betekent dat je zowel je ondernemerschap als je salaris inlevert. Toch? Of niet?
De werkelijkheid is iets anders. We zullen even in het kort de voor en nadelen opnoemen van zowel ZZP opdrachten als Payroll opdrachten.
De meeste freelancers zullen gekozen hebben voor deze contructie vanwege de wisselende opdrachten bij grote werkgevers, de vrijheid van het ondernemer zijn en het riante inkomen wat daar bij komt kijken. Raak je dat dan allemaal kwijt wanneer je kiest voor een payroll contructie?
Wat is nu eigenlijk een payroll constructie dan?
Wanneer je gaat payrollen dan ga je, net als bij freelance opdrachten, een tijdelijke opdracht aan. Alleen dit keer niet als ondernemer maar tijdelijk in dienst van een werkgever die de opdracht van een klant heeft gekregen. Zolang de opdracht loopt ben je in dienst en krijg je betaald. Omdat je in dienst bent krijg je een salaris, vakantiedagen, je bouwt pensioen op, krijgt doorbetaald wanneer je ziek bent, hoeft geen belastinggeld apart te houden en hebt recht op een uitkeren wanneer je meer dan 26 weken achtereenvolgens hebt gewerkt in een jaar. Dat zijn zaken die een freelancer allemaal zelf moet regelen en betalen en dat kan op zich ook prima omdat je een riant salaris hebt. Maar het kost wel tijd en energie.
Nu is vaak het idee dat je veel moet inleveren wanneer je tijdelijk een payroll opdracht gaat doen en dat je ook voor een baas moet gaan werken. Maar dat is niet helemaal waar. Vaak zijn payroll opdrachten hetzelfde als freelance opdrachten maar wil de opdrachtgever het risico vermijden dat het lijkt alsof de opdrachtnemer bij hun in dienst is. Er is momenteel een wet, de wet DBA, die wil tegengaan dat de schijn bestaat dat freelancer eigenlijk gewoon regulier werk doen net als alle vast medewerkers binnen dat bedrijf. En vaak, om zekerheid te hebben daarin, kiezen veel opdrachtgevers voor een payroll contructie zodat het op papier overduidelijk is dat een tijdelijke projectmedewerker echt niet in dienst is bij hen.
Omdat de opdrachten in principe hetzelfde zijn als freelance opdrachten, is het uurtarief ook hetzelfde. Alleen om de voordelen te hebben van een vaste medewerker moet daar wel een deel van gebruikt worden om de vaste lasten te betalen. Maar in de praktijk blijft er dan nog steeds een bovengemiddeld salaris over. Simpelweg vanwege de hoge uurtarieven die je als freelancer krijgt. Dus je verdient nog steeds een stuk meer dan wanneer je echt voor een baas zou werken.
Voor wat betreft de vrijheid van ondernemen, dit blijft ongewijzigd. Je werkgever is nog steeds niet je baas en gaat je niet vertellen wat je moet doen. Ze regelen alleen je administratie gedurende de opdracht zodat jij daar geen omkijken naar hebt. En daar krijgen zij ook voor betaald. Voor de rest is het niet anders dan wanneer je als freelancer op dezelfde opdracht zou gaan werken. Maar ten opzichte van freelance werken heb je dus zeker wel een voordeel door de rechten en zorg die je krijgt die ook vaste medewerkers krijgen.
Dus even de voordelen van payrolling op een rijtje:
Mocht je vragen hebben hoe dit werkt bij ETM interim consultancy, neem contact met ons op via ons contactformulier of bel!
Terug naar overzicht